Het jaar raast voorbij en voordat je het door hebt, staat ‘ie weer voor de deur; de maand december!

 
De binnenstad wordt aangekleed met lichtjes, de etalages mooi versierd, reclames met happy family’s vullen de huiskamers.
Mensen verheugen zich op alle feesten die eraan komen; sinterklaas, kerst en als afsluiter oud&nieuw.
 
Dit kan alleen maar een fantastische maand worden!
 
Of toch niet?
 
Ik word binnen gelaten door een vrouw die zich voorstelt als de zus. Ik kom de huiskamer binnen en zie een vrouw en haar kinderen volledig verslagen in de kamer zitten. In de hoek van de bank zit een meisje van een jaar of 16 met doorgelopen mascara van het huilen. Naast haar zitten nog een meisje en een jongen.
De vrouw biedt me een stoel aan, ik ga zitten en vraag wat er gebeurd is.
 Tranen stromen over haar wangen, ze slaat haar handen voor haar gezicht. De dochter die in de hoek van de bank zat, komt bij haar zitten, slaat haar armen om haar heen en zo blijven ze zitten. De andere dochter en zoon blijven als verstijfd, volledig radeloos en niet wetend wat ze met het verdriet van zichzelf en dat van hun moeder aan moeten.
 
De vrouw probeert met horten en stoten te vertellen wat er gebeurd is, maar meer dan het geluid van het wegslikken van haar tranen is er niet te horen.
Haar zus neemt het over en vertelt.
 
‘Teun is al tien jaar een trouwe hulpsinterklaas en met kerst ruilt hij zijn mijter en tabbert in voor het kerstkostuum. Dag na dag vervult hij deze rollen met plezier. Omdat zijn pakken begonnen te verslijten heeft hij ze naar de naaister gebracht. Nu waren ze klaar, en kon hij ze komen ophalen.
Blij en opgewonden gaf hij mijn zus deze ochtend een kus bij het vertrek en verzekerde haar dat hij dit jaar het allerbeste kostuum zou hebben.
Zó zouden er maar weinig gekleed gaan!
Met een grote grijns stapte hij de auto in.
Toen…4 uur later stonden er ineens 2 agenten bij mijn zus voor de deur…een auto ongeluk ….de kostuums liggen nog bij de naaister.’
 
Als de zus klaar is met het verhaal, kijkt de vrouw me aan, heel even weet ze haar tranen te beheersen, ‘de maand december was voor Teun altijd de mooiste maand van het jaar, maar vanaf nu wordt het de meest afgrijselijke maand…’ Dan slaat ze haar ogen weer neer.
 
De maand december fantastisch? Helaas niet voor iedereen.