Heb jij de voogdij goed geregeld voor je kinderen bij mogelijk overlijden? Of schuif je dit voor je uit? Niet doen!

 

Een week of 2 geleden las ik in de krant dat de helft van de nederlanders het voogdijschap over hun kinderen niet goed geregeld heeft.

 

Stel je voor; je bent begin 30, moeder van 2 kinderen, hebt een ontzettend lieve vriend of man en nog een heel leven voor je.

Wel eens de volgende gedachten gehad?
Geen enkele reden om na te denken over de voogdijschap van mijn kinderen. Ik ga nog lang niet dood. Tegen die tijd zijn mijn kinderen de 18 ver gepasseerd en mocht er toch iets vreselijks met me gebeuren, dan is mijn lieve vriend of man er nog om voor de kinderen te zorgen.
Dus waarom zou ik vast leggen wie ik als voogd wil nadat ik overleden ben?
Daarnaast kan ik dat ook helemaal niet betalen, want dat kost zo een paar honderd euro aan notaris kosten.

 

Herkenbaar?

 

Tuurlijk wil je er niet aan denken, maar het kan natuurlijk toch zo zijn dat jou en je vriend/man iets overkomt. Je moet er dan toch niet aan denken dat dan de rechtbank op advies van de Raad voor de Kinderbescherming gaat bekijken wie er voldoet voor het voogdijschap en iemand zal toewijzen.
Is dat wel iemand die jij had gewild?

 

Hoe kun je dit voorkomen?
Je kunt natuurlijk bij de notaris een testament op laten maken waarin je aangeeft wie je als voogd zou willen. Maar daar zitten kosten aan.
En dat is in veel gevallen ook helemaal niet nodig. Je kunt het gewoon gratis doen met je DiGiD:
https://formulieren.rechtspraak.nl/formulier/CGR_Voogdij_020.aspx/CGR_Voogdij_Inleiding_020

Op deze manier weet je zeker dat de juiste voogd aangesteld wordt!

 

Kun je één reden verzinnen om het niet te doen?
Nee? Goed zo! Meteen doen. Het kost je nog geen 5 minuten!

 

Tip: benoem altijd een tweede voogd. Er kan een reden zijn waarom de 1e het niet wil of kan aanvaarden.