‘Hoe ben jij eigenlijk in dit vak terecht gekomen?’ vraagt één van de kleinkinderen van een familie die ik begeleid.
Ik denk even na en vertel; ’16 jaar geleden overleed mijn vader. Hij koos ervoor om niet meer verder te willen leven.

 
De politie nam zijn lichaam in beslag voor onderzoek en wees gelijk een uitvaartondernemer aan. Wij wisten niet dat je zelf een keuze kon maken voor een ondernemer en gingen met deze in zee. Hij heeft ons absoluut goed geholpen en ondersteund, maar ik realiseerde me wel dat als wij niet de mondige familie waren geweest die wij waren, dat we het draaiboek afgedraaid hadden gekregen van de ondernemer, dat we een uitvaart hadden gekregen zoals het hoort en niet zoals gewenst.’
 
‘Maar dat is niet de enige reden’ vertel ik de kleinzoon.
‘Die andere reden is dat ik zag dat er in één beroep zo ontzettend veel verschillende beroepen verscholen zaten.
Verzorgende, visagist, dtp’er, maatschappelijk werker, gastvrouw, eventplanner, onderhandelaar, tekstschrijver en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Maar het belangrijkste dat ik zag, is dat hij ons hielp op alle mogelijke gebieden, in allerlei rollen, om in een emotionele en onzekere tijd, de stappen te zetten die gezet moesten worden om goed afscheid te kunnen nemen en onze vader los te kunnen laten.’

 
Na dit gesprek denk ik er nog eens over na. Vooral over het laatste stuk…mensen ondersteunen om goed afscheid te kunnen nemen, iemand los te kunnen laten, zonder deze te vergeten, in zo’n ingewikkelde en emotionele periode. En kom voor mezelf tot de conclusie dat de naam uitvaartbegeleider eigenlijk niet alles beslaat wat ik doe.
Maar ach wat maakt het uit, de families waarmee ik werk, zien en voelen wat ik doe en dat is het belangrijkst!
 
En dan enkele weken daarna op een uitvaart spreek ik een oud-collega, zij heeft mij nu, helaas, drie keer in de rol van uitvaartbegeleider mee gemaakt en terwijl ik na afloop met haar en één van de dochters sta na te praten, zegt ze: ‘Lot, eigenlijk ben jij een soort kraamhulp, maar dan andersom! Een kraamhulp helpt families hun kindje een goede start te geven in het leven en jij helpt families om hun dierbaren een goed afscheid te geven ván het leven.’
 
Een kraamhulp, maar dan andersom……hmm, dat vind ik een mooie omschrijving!