‘Geloof jij in een leven na de dood?’
Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt.

 
Ik heb echt geen idee, maar ik hoop het wel…tenminste als het volgende leven of ‘het zijn’ leuk is. En ik niet té hard gestraft word voor de dingen die ik in mijn huidige leven gedaan of juist gelaten heb. Want al probeer ik het meeste goed te doen…ik maak net als ieder ander natuurlijk ook gewoon onbewuste en bewuste fouten in het leven.
 
De 5 grote religies die wij kennen op aarde zeggen in elk geval allemaal van wel. Elke religie geeft er andere woorden aan en ziet het in een verschillende vorm, maar volgens allen is het er. Dan wel in een leven na de dood, dan wel in het feitelijk terug keren op aarde in een nieuwe gedaante.
 
‘Geloof jij in geesten?’ Ook deze vraag wordt mij vaak gesteld.
Vroeger was ik bang voor geesten. Als ik wakker werd rond twaalf uur ’s nachts, dan durfde ik mijn ogen niet te openen. Wat nou als er zo’n geest op mijn kamer zou staan…
Inmiddels na 4 jaar werken in de uitvaart, ben ik daar niet meer bang voor. Ik heb zoveel doden mensen gezien en aangeraakt. Als er kwade geesten zouden zijn die mij wat aan hadden willen doen, had er vast al wel eentje zijn kans schoon gezien.
 
Maar dat is geen antwoord op de vraag of ik in geesten geloof. Het antwoord is dat ik het simpelweg gewoon niet weet. Ik heb geen harde bewijzen dat ze er zijn, maar ook niet dat ze er niet zijn.
 
Wat ik wel denk te weten, is dat als iemand overleden is, de ziel uit het lichaam vertrekt. Waar ik dat op baseer? Geen enkel idee, dat is een gevoel. Een gevoel dat ik krijg als ik met dode mensen bezig ben. En waar die ziel dan heen gaat? Dat weet ik niet!
 
Maar er is iets wat ik wel graag wil hopen…en dat is dat de ziel nog even aanwezig blijft bij de mensen die hem of haar lief hadden. Dat de ziel kan zien hoe verdrietig mensen zijn. Dat de ziel kan zien hoeveel liefde er voor hem of haar was. Dat de ziel kan zien met hoeveel aandacht het prachtigste afscheid vormgegeven wordt, de mooiste woorden gekozen worden, om te laten weten hoeveel er van hem of haar gehouden werd.
 
Dát is wat ik hoop…want mocht die ziel inderdaad doorgaan naar een andere dimensie, dan is dát de beste voeding die het mee kan krijgen om ergens anders verder te kunnen groeien…