‘Dit vind ik een mooie kist, gewoon eenvoudig, maar wel netjes’, zegt mevrouw bij één van de kisten die ze in mijn kistenboekje ziet staan. Aangezien ik altijd transparant werk en mensen direct vertel wat bepaalde keuzes kosten, noem ik haar de prijs van deze kist: 190,00 euro.
Ze kijkt op van het boekje, kijkt me aan en begint verder te bladeren.


 
Dan vraagt ze bij een andere kist, een soort gelijke, maar in een andere kleur; ‘wat kost deze?’.
‘450,00 euro’, zeg ik. ‘oké, doe die dan maar’, zegt mevrouw.
Ik kijk haar nogmaals aan en vertel dat deze kist ook 190,00 euro kost. Ze begint een beetje te blozen en kijkt wat ongemakkelijk om zich heen.
 
Een soortgelijke situatie maak ik bijna elke uitvaart mee. En hoe komt dat toch?
 
Ik denk dat de conclusie tweeledig is; 1. Mensen zijn gewend dat alles in de uitvaart duur is, goedkoop zal daarom waarschijnlijk wel slecht zijn. 2. Alles rondom de uitvaart heeft te maken met emotie. Je legt je geliefde toch niet in een goedkope kist? Heb je niets voor hem of haar over?

 

Maar lieve mensen; blijf goed nadenken rond de periode van een uitvaart. Een goedkope of dure kist zegt helemaal niets over je liefde voor de persoon waarover het gaat. De manier waarop je afscheid neemt, de tijd en energie die je daarin steekt, dát zegt iets over de liefde voor die persoon.

 

Ik als uitvaartbegeleider ben ‘verplicht’ om je te helpen bij het nemen van deze beslissingen, passend bij jouw wensen en portemonnee en dat begint al vanaf het moment dat ik binnenkom. Benoemen wat bepaalde keuzes kosten! Want zoals ik laatst iemand op de radio het zo mooi hoorde zeggen; ‘een plakje cake is nou eenmaal goedkoper dan een broodje zalm!’

 

Ik kijk mevrouw weer aan en vraag haar welke kist ze nou echt het mooiste vindt. Ze bladert nog een keer door het boekje en komt terug op haar eerste keuze; ‘deze vind ik het mooist, het heeft dezelfde kleur als onze parketvloer die hij vorig jaar nog zelf heeft gelegd, en daar was hij zó trots op!’