Ineens is het moment daar; je wordt geconfronteerd met een overlijden, of een aankomend overlijden, en gaat op zoek naar een uitvaartbegeleider.

Maar hoe vind je nou degene die zowel goed bij jou past qua persoonlijkheid, als ook qua prijs?
Waarschijnlijk zul je het internet op duiken en uitvaartverzorgers googelen. Welk gezicht spreekt je aan? Welke website ‘spreekt’ jouw taal?
Misschien heeft iemand in jouw omgeving ervaring en krijg je een tip over een uitvaartondernemer.

 

En dan maak je een keuze. Weet je dan ook hoe het kostentechnisch zit? Als geld geen rol speelt, zal je hier minder oog voor hebben, maar voor veel mensen kan dat wel degelijk een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een uitvaartbegeleider.

Hoe weet je nu wat het gaat kosten en hoe moet je bepaalde bedragen lezen?

 

5 tips bij het maken van de juiste keuze voor een uitvaartbegeleider

  1. Laat je niet verleiden door een laag vastgesteld aanname-, basis- of starttarief. 
    Bij de meeste uitvaartondernemers wordt gewerkt met een vast tarief, zoals hierboven genoemd. Dit betreffen de kosten voor de begeleiding door de uitvaartbegeleider. Deze bedragen kunnen sterk verschillen. Op basis daarvan wordt nog wel eens geconcludeerd of je te maken hebt met een ‘goedkope’ of ‘dure’ uitvaartbegeleider. Niets is minder waar! Over het algemeen kun je aan de volgende regel vast houden; er zijn 2 wijzes waarop het tarief is opgebouwd:
    1. er wordt gewerkt met een relatief laag tarief en op verschillende bijkomende producten en diensten, zoals kisten, vervoer, bloemen, etc, wordt naast de werkelijke prijs, nog een extra bedrag berekend die jij als klant betaalt.
    2. er wordt gewerkt met een hoger tarief en vervolgens worden er op andere producten en diensten geen extra bedragen, naast de werkelijke prijs, meer aan jou doorberekend. 
  2. Zorg dat je zicht hebt op de diensten die vallen binnen het vastgestelde aanname-, basis- of starttarief.
    Vergelijkbaar met de verschillende wijze waarop er met kosten wordt omgegaan binnen het vaste tarief, geldt dit ook voor de diensten die er onder vallen.
    Soms krijg je extra kosten berekend voor bv de laatste verzorging, voor assistentie op de dag van de uitvaart, voor het schrijven en voordragen van de levensloop. Zoals je zult begrijpen zijn dit dus ook extra kosten die er bij sommige ondernemers bij komen en de werkelijke prijs hoger maakt. Bij Loteringen zitten deze kosten allemaal in het basistarief.
  3. Zorg dat, indien mogelijk, je in de voorbereiding een begroting laat maken, het liefst bij 2 verschillende ondernemers.
    Zo normaal we het vinden om verschillende offertes op te vragen wanneer we ons huis gaan verbouwen, zo terughoudend zijn we hierin als het een uitvaart betreft. Natuurlijk snap ik dat wanneer iemand reeds overleden is, dat dit een lastige kwestie is, maar in veel gevallen, in de voorbereidende tijd, is dit wel degelijk mogelijk. Alleen dan heb je echt direct zicht op de verschillen in kosten.
  4. Durf te vragen naar goedkopere alternatieven.
    Tijdens de periode van een uitvaart word je vaak overmand door emoties waardoor er soms keuzes gemaakt worden die de prijs meteen flink opdrijven. Vaak zijn er ook alternatieven voor handen, vraag hier naar. Te denken valt aan i.p.v. een wade, een mooie deken of kleed die je zelf ooit eens van een reis meegenomen hebt, op de dag van de uitvaart het gebruik van je eigen busje i.p.v. een rouwauto, een alternatieve locatie voor de dienst, een digitale kaart i.p.v. een papieren versie, een mooie vaas met een grote bos bloemen uit je eigen tuin.
  5. Bepaal voor jezelf wat het maximale bedrag is dat je wilt besteden en houdt daar aan vast.
  6.  

    Wil je weten hoe Loteringen Uitvaart hiermee omgaat? Check tarieven en diensten